Ruud Boer RM

Hallo, welkom op mijn persoonlijke website. Graag deel ik mijn zakelijke drijfveren met je, verwoord in Simons Sinek’s Why, How en What (best wel moeilijk voor jezelf). Aangevuld met mijn visie op het mooie vakgebied marketing. Als je het leuk vindt toon ik je ook de mijlpalen waar ik trots op ben. En natuurlijk ontbreekt mijn CV niet. Als je vragen hebt, dan weet je me nu te vinden.

Even voorstellen

Ik zie mezelf als een creatieve en veelzijdige marketeer:

  • Als directeur / partner van het Rotterdamse Brand Designbureau Bataafsche Teeken Maatschappij laat ik samen met m’n collega’s de merken van onze klanten groeien vanuit merkstrategie en vormgeving.
  • Als auteur van het boek BRAND DESIGN help ik marketeers en marketingstudenten om kennis en inzicht te krijgen op het gebied van het bouwen van merken.
  • Als NIMA Register Marketeer (de hoogste Nederlandse marketingtitel) blijf ik me met Permanente Educatie ontwikkelen en mag ik als Assessor nieuwe RM-ers toetsen op geschiktheid.
  • Als docent bij Beeckestijn Business School inspireer ik studenten bij de opleiding Post-Master Strategisch Brandmanagement. 
  • Als spreker op congressen, seminars en workshops inspireer ik met veel enthousiasme vakgenoten om nog meer van hun merken te houden.
  • Als NIMA Career Coach help ik een Young Professional om zich verder te ontwikkelen op zakelijk en persoonlijk vlak.
  • Als vrijwilliger zet ik met veel plezier mijn marketingkennis en -ervaring in binnen het bestuur en de sponsorcommissie van SV KMD, de gezelligste voetbalclub van het Westland.

Mijn drijfveer

Om te laten zien wat me motiveert, heb ik mezelf als merk verwoord volgens de theorie van The Golden Circle van Simon Sinek. Hij onderscheidt het WHY (“waarom zijn we er en waar geloven we in?”), HOW (“hoe doen we dat?”) en WHAT (“wat doen/verkopen we dan?”). Sinek heeft ontdekt dat succesvolle merken denken en handelen vanuit hun drijfveren (Why) en niet vanuit wat ze doen (What). Zie ook zijn epische TED Talk. 

Why

Het is mijn droom om een inspirator voor merken en mensen te zijn, omdat ik geloof dat het leven een stuk leuker wordt als merken en mensen goed in hun vel zitten.

How

Ik zet mijn marketingkennis en -ervaring graag in om merken en mensen relevant, onderscheidend en geloofwaardig te maken.

What

Inspiratie bieden met mijn boek Brand Design, Brand Designbureau Bataafsche Teeken Maatschappij, persoonlijke coaching en vrijwilligerswerk.

Mijn visie

Brand Design

In 2002 heb ik het begrip “Brand Design” in Nederland geïntroduceerd met mijn boek (hoe kan het ook anders) BRAND DESIGN. Dat ik hiermee een gat in de markt vulde, blijkt wel uit het succes van het boek: inmiddels is de 7e editie / 21e druk verschenen en wordt m’n boek gebruikt voor marketingopleidingen op iedere hbo in Nederland. Sinds 2022 is mijn boek ook in het Engels beschikbaar. 

Brand Design model

De basis van mijn boek wordt gevormd door het Brand Design model dat ik heb ontwikkeld. Je begint in de kern met het vastleggen van de mentale merkidentiteit (het  merkinnerlijk), die je daarna vormgeeft met het ontwerpen van de visuele merkidentiteit (het merkuiterlijk). Vervolgens maak je het merk ‘markt-klaar’ door het uit te werken in diverse fysieke en digitale merkuitingen (Brand Touch Points) en deze te orkestreren voor visuele synergie. Daarna kan met merkactivatie de doelgroep het merk beleven tijdens de customer journey en kan merkvoorkeur en merkentrouw worden opgebouwd.

Relevant,

onderscheidend,

en geloofwaardig

Voor mij is de ‘holy grail’ van Brand Design dat sterke merken én relevant én onderscheidend én geloofwaardig zijn. Als je er als merk niet toe doet voor de doelgroep, kun je beter stoppen. Maar als je wel relevant bent, maar ze weten het niet of verwarren je met andere merken, zal je merk nog steeds niet succesvol zijn. Tot slot zul je dagelijks de geloofwaardigheid van het merk moeten invullen met betekenisvolle merkervaringen en merkverhalen.

De toekomst van marketing

Er zijn pessimisten die denken dat marketing geen toekomst heeft. Ik hoor daar als optimist niet bij en zie twee lange termijn ontwikkelingen binnen marketing die het vak onmisbaar (blijven) maken voor succesvolle organisaties:

  • Data-driven marketing: door het verzamelen, combineren en toepassen van diverse data op individueel niveau, is een écht persoonlijk product- of dienstenaanbod mogelijk dat relevant, onderscheidend en geloofwaardig is. Met grotere effectiviteit en efficiency, dus met besparingen voor bedrijf, consument en milieu.
  • Purpose-driven marketing: gaat uit van het verbinden van een authentieke en betekenisvolle drijfveer vanuit de bedrijfscultuur met de wensen en behoeften van klanten, consumenten en stakeholders om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Een sterke purpose zorgt voor een emotionele (ver)binding met het merk en daarmee voor ambassadeurs en fans die het merk niet alleen in het hoofd maar ook ‘in het hart’ hebben.

CV

Ik hoor graag wat ik voor jou kan betekenen!

8 + 2 =

Vul de som in om te laten zien dat je geen robot bent:

Volg mij via Linkedin